Школска 2020/2021. година

Ученици ОШ „Ђура Филиповић“ на радионицама „Занимљива физика 3“ и „Цртање математике“ у НК РЦ Смдерево

У среду, 26.05.2021. године, уз поштовање препоручених епидемиолошких мера, са малом групом ученика, од 17 часова, настављен је пројекат Годишњег програма Научног клуба Смедерево за 2020/2021. годину,  под називом “Занимљива физика” уз обележавање манифестације “Мај- месец математике” корелацијом математике и физике.

Уместо увода обрађена је оријентација у природи помоћу звезде Северњаче, као и одређивање географске ширине на бази угла између хоризонта посматрача и правца Северњаче.

На трећој радионици пројекта “Занимљива физика” приказане су вежбе: Микробит као дигитални компас и Микробит као уређај за испитивање проводности материјала.

Током прве вежбе, ученици су се упознали са сензором магнетног поља на микробиту и начинима програмирања микробита као компаса. Микробит као компас упоређен је са „правим“ компасом као и компасима на паметним телефонима. Примећено је да сви уређаји показују исто! Сталним магнетима показано је ометање компаса.

У другом делу вежбе, ученици су од микробита направили лабораторију за испитивање проводности материјала. Током ове вежбе били су изненађени сазнањем да вода (дестилована) не проводи електричну струју, за разлику од воде из градске мреже. Затим су испитивали како додавање различитих супстанци утиче на проводљивост дестиловане воде. Од материјала и предемта ученици су тестирали и фолију од чоколаде, осигураче, жице, металне новчиће, гранчице, оловке зарезане на једном и на два краја, графитне улошке и слично. На крају вежбе преправљен је код микробита да се употреби у игрици Metal Wire Game.

Пројекат “Цртање Математике” започет је ове среде, 26. маја 2021. године, у Научном клубу Смедерево радионицом за ученике петог и шестог разреда.

Почетак радионице обележила је тема: теорија графова и чувени математичар, Леонард Ојлер, са својим примером неповезаног и повезаног графа. Ученици су истраживали о природи графа који образују мостови Кенигсберга, да би дошли до увида у то да граф који има непарне чворове није Ојлеров. Поставило се питање да ли је могуће поћи из једне тачке и, вратити се у њу тако да се сваки мост пређе тачно једном. То под задатим условима није могуће, што значи да не постоји Ојлеров пут. Ово решење се сматра првом теоремом теорије графова, односно теорије планарних графова. Сви учесници радионице потврдили су овај Ојлеров закључак. Покушавали су затим да једним потезом нацртају фигуре примера неповезаног и повезаног графа, и у случају повезаног графа, наравно и успевали.

Други део радионице донео је разоноду кроз спој уметности и математике уз тему овогодишње манифестације “Мај – месец математике”: Формула уметности и цртање фигура уз помоћ бројева. Уз дате моделе ученици су се препустили својој машти и сами креирали нове фигуре.

У завршном делу радионице, представљени су Фрактали а ученици су имали могућност да сами креирају своје фрактале. Једна ученица назавала је своје дело: “Тренутна математичка инспирација”. Своје радове ученици ће изложити на изложби за “М3”у својој школи.

Реализатори радионицa  су Синиша Ћулафић, наставник физике из ОШ “Миша Стојковић” у Гају и Мирјана Кокерић наставница математика у ОШ „Бранко Радичевић“ из Смедерева. Вршњачки едукатори су Немања Николић, ученик 8. разреда ОШ “Јован Јовановић Змај” из Ковина и Алекса Ђан ученик 5. разреда ОШ “Ђура Јакшић” из Ковина. Гости на радионици били су ученици 5 и 6. разреда ОШ “Ђура Филиповић” из Плочице предвођени директорком школе Розалијом Суњог и наставницом разредне наставе Боркицом Милованов.

Copyright © 2024 Основна школа „Ђура Филиповић" Плочица