Школска 2019/2020. година

Синиша Ћулафић на свечаном уручењу диплома за конкурс „Дигитални час“

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитала је наставницима који су освојили награде на конкурсу „Дигитални час“, на свечаном уручењу диплома у Скупштини града Београда, поручивши им да је њихова улога од изузетног значаја у усмеравању ученика у дигиталном окружењу.

„Процене су да ће чак 65% школске деце која сада иду у школу обављати послове у будућности који сада не постоје и због тога је важно да буду припремљени за ново доба, и социјално и професионално.

Са друге стране, истраживања показују да 40% наших ученика не користи интернет за школске задатке. Ви свако спадате у оне који се труде да деца искористе све потенцијале нових технологија, и управо са тим циљем је и покренут конкурс „Дигитални час“ – да вас подстакнемо да покажете деци да рачунари и паметни телефони не служе само за игру, већ да могу да им олакшају учење и учине га занимљивијим“, навела је Матић.

Она је додала да осим кроз овај Конкурс министарство пружа подршку наставницима и кроз јачање дигиталне инфраструктуре у школама, спроводећи капитални пројекат „Повезане школе“ у оквиру којег су све школе повезане на Академску мрежу Србије, а око 500 је добило локалну рачунарску мрежу која ће омогућити дигитализацију целокупног наставног процеса.

Наставнике је поздравио и саветник председника „Комтрејд групе“, која је заједно са Друштвом „Алмаги“ и Математичком гимназијом подржала овогодишњи конкурс, Срећко Миодраговић, истичући да та компанија препознаје утицај иновативног приступа у образовању на друштвени и привредни развој.

Награда колеге Ћулафића добија на специфичној тежини јер су рад оцењивали професори Математичке гимназије.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација спровело је осми по реду Наградни конкурс за наставнике основних школа „Дигитални час“ у школској 2019/2020. години, чији је циљ подстицање употребе информационих технологија као наставних средстава, односно употреба информационих технологија које су примењиве у настави и усклађене са задацима и циљевима часа.

Пријављено је 255 радова, од којих је 163 испунило услове конкурса, а 51 рад одабран за награду у области математике, рачунарства, информатике и техничког образовања, друштвених наука, уметности и спорта, и у области природних наука. Сви радови, њих око 2000, који су и на претходним позивима испунили услове конкурса, доступни су онлајн у зборнику на сајту министарства.

Copyright © 2024 Основна школа „Ђура Филиповић" Плочица