Школска 2019/2020. година

Европска ноћ истраживача у Центру за културу Смедерево

Синиша Ћулафић, наставник наше школе и колегиница Мирјана Кокерић из ОШ „Бранко Радичевић“ Смедерево, реализовали су радиониоцу "Историја бројева и поглед у будућност" 27.9.2019. у Центру за културу града Смедерева у оквиру програма „Ноћ истраживача“.

Ученици су имали прилику да се кроз презентације и активности упознају са историјом бројева. Након тога цртали су свој број на различите начине, кроз епохе, уз асистенцију ученика вршњачких едукатора и помоћног материјала. Калиграфском техником су украшавали своје бројеве на папирима у боји. Затим су се упознали са древним техникама рачунања и испробали рачунске операције на својим примерима. Задовољни су били јер су неке технике рачунања брже него оне класичне, на које су навикли на часовима математике. Највише им свидела математика Веда и множење бројева јапанском методом.

Након бројева и рачуна, упознали су се са елементима алгоритама и испробавали су да на основу датих примера напишу своје алгоритме за једноставне рачунске операције. Овладавање алгоритмима омогућило им је да се укључе у радионицу са микробитом и испробају уз помоћ микробита, лаптопа и симулатора како микробит рачуна.

Уз презентацију су могли да науче како се то од нула и јединица, бинарног записа стиже до савремених рачунара и свега онога што су на делу видели уз миркобит. Наставник Синиша Ћулафић помогао је ученицима да разумеју како се кроз кораке од чисте математике стиже до примене у раду са микробитом.

Деци је пријало повезивање старог и новог, историје и модерног доба. Истраживали су о бројевима и цртали бројеве, учили древне технике рачунања и пробали рад са микробитом, све на једном месту: спојена ликовна уметност, историја, математика и рачунарство. Отишли су својим кућама задовољни и срећни уз питања: “Када ће се поново организовати ноћ истраживача?!”

Синиша Ћулафић

Copyright © 2023 Основна школа „Ђура Филиповић" Плочица