Школска 2023/2024. година

Извештај са Републичког школског такмичења у шаху

Дана 6. априла 2024. године у Младеновцу је одржано појединачно првенство Србије у шаху за школску 2023/2024. годину. На Републичком такмичењу у шаху учествовала су четири ученика који похађају основну школу „Ђура Филиповић“ из Плочице. Ученици који су представљали нашу школу:

  • Милена Миливојев IV-1, друго учешће на појединачном првенству Србије
  • Ива Стошић VI-1
  • Joван Станисављев VII-1
  • Матеја Тренчић VIII-1

Сви ученици су достојно представљали нашу школу и приказали су одличну игру. Конкуренција је била изузетно јака, јер је у свим такмичарским групама (1-8 разреда) и код дечака и код девојчица учествовало више од 50 ученика. Наша деца су била у прилици да одиграју тешке и занимљиве партије против других ученика, од којих иза већине стоји дугогодишњи рад у шаховским клубовима, тако да је ово надметање представљало веома важно искуство за даље шаховско образовање и припрему за нова такмичења која ће уследити.

Најуспешнији ученици из наше школе на појединачном првенству Србије у шаху су Матеја Тренчић и Јован Станисављев. Поменути ученици су освојили по 4 поена из седам одиграних партија. Матеја Тренчић је по броју поена делио 12. место са великим бројем учесника, али је због слабијег додатног коефицијента завршио такмичење на 25. месту. Ученик седмог разреда Јован Станисављев је према броју освојених поена делио 17. место у својој групи, али је због додатног коефицијента средње јачине завршио на 21. месту у генералном пласману.

Ученица Милена Миливојев је освојила 3,5 поена из седам одиграних партија и заузела је 27. место у коначном пласману. Милена је успела други пут узастопно да се пласира на Републичко такмичење и поново је била у групи ученица са средњим успехом на крају такмичења. Ученица шестог разреда Ива Стошић је самим пласманом на Републичко такмичење остварила озбиљан резултат, поготово ако се узме у обзир да је ученица тек у текућој школској години почела да похађа шаховску секцију за почетнике. Ива је освојила 2,5 поена из седам одиграних партија што је било довољно да заузме 43. место у генералном пласману.   

Ментор и организатор шаховске секције у школи

Роберт Мучи

Copyright © 2024 Основна школа „Ђура Филиповић" Плочица