Школска 2020/2021. година

Деца причају тајну плочичког моста

У среду, 30. јуна 2021. године, у позоришној сали у Плочици, приказана је представа драмске дружине наше школе – Тајна плочичког моста. Представа је настала као производ занимљиве активности у оквиру пројекта Једносменски рад са обогаћеним програмом, за који је прошле године школа конкурисала са својиим предложеним активностима. Једна од активности, чији је производ ова представа, носи назив Кроз драму до себе, драмом до света. Оно што овај вид активности разликује у односу на ранију драмску секцију школе је систематски рад са децом која су била полазници овог програма, замишљеног тако да се ученици сами проналазе у улогама, самостално их осмишљавају и траже сопствени израз и улогу коју могу најбоље да изнесу. Сваке среде деца су на овим часовима управо радила то, па су улоге које је публика у среду увече могла да види, ученици заправо сами припремили, а за завршницу је било потребно само написати сценарио, што је писцима сценарија увек лако, јер док пишу, пред собом имају и глумца и улогу. Сама тема наметнула се тако што је библиотекар наше школе Мирјана Милошевић, осмислила теме за литерарни конкурс поводом Дана школе, а једна од тема била је и управо Тајна плочичког моста. Тако смо добили и наслов за представу и део њеног садржаја. Два награђена рада (ученици Андрија Ђиновић и Елена Суњог), уз малу прераду, ушла су у две приче у представи, остало су била наша очекивања и истина о чувеном мосту на сувом... Неке од детаља у представи плод су сугестија колега које су посећивале наше пробе (Горан Јеремић), а посебну улогу у креирању драмског доживљаја имао је, као и ранијих година, Михаљ Сатмари, наставник ликовне културе наше школе, који је на часовима своје активности са својим ђацима (Небојша и Немања Родић, Ена Спасић, Петра Тодоровић и Марија Тасић) осликао део сценографије, тачније – сам мост.

 

Потписник сценарија и режије ове представе је Данијела Станковић Ћулибрк, наставник српског језика у школи, а најлепши део представе  јесу сјајне улоге ученика који су испричали причу о мосту: Нађа Крстић (Нађа), ученица 5. разреда, Милош Вукојичић (Милош и деда), ученик 7. разреда и четири сјајна матуранта и понос наше школе – Анастасија Петровић (Анастасија и бака), Драгана Илић (Драгана и мама), Љубица Парлић (Љубица, девојчица на мосту и Цицка)  и Наталија Радаковић (Наталија и Мицка), девојчице које су, упркос врло напорној години и бројним обавезама које су завршну годину пратиле, присуствовале сваком часу и свакој проби.

Ове среде у позоришној сали гости су имали прилику да виде производ напорног рада, дивне сарадње наставника и огромну љубав и посвећеност заиста сјајне деце! Верујемо да су то осетили и да су уживали!

Copyright © 2024 Основна школа „Ђура Филиповић" Плочица